Menu
Terug naar overzicht

26
Ruud Houweling

Watch out for the coward

Ruud Houweling was aanvoerder van Cloudmachine, onlangs verscheen zijn eerste album onder eigen naam. De singer-songwriter uit Zandvoort werkte voor die plaat samen met producer Oz Fritz, die eerder met o.a. Tom Waits werkte. Ruud schreef speciaal voor WTWNN het schurende 'Watch out for the coward'. Ruud: "Soms denk ik dat de dingen die nu spelen in de wereld, een vage gelijkenis vertonen met wat er speelde in het Europa van begin vorige eeuw. Terwijl in de eerste bioscopen onschuldige stomme films draaiden begon een gruwelijke Eerste Wereldoorlog. Daarna, tegen het bijna romantische decor van de late jaren dertig, begon een zo mogelijk nog gruwelijker oorlog.

Ik wilde proberen om een parallel te trekken naar toen, met een klank die er vaag naar verwijst, in een op het eerste gehoor onschuldig klinkend liedje, met een licht unheimische ondertoon. Over de lafbek die in potentie in ieder van ons aanwezig is. Die niet opstaat en dingen maar laat gebeuren. Die in feite niet kiest voor leven, voor vooruit, maar voor stilstand en aftakeling. Die angst laat regeren. In het klein, of in het groot.

In het liedje speelt Ro Krauss op een Stroh-viool. Een viool met in plaats van een houten klankkast, een soort trompethoorn die het geluid gericht projecteert. Destijds bedacht om aan de gebrekkige opnametechnieken van die tijd tegemoet te komen, voor de komst van electriciteit."

Watch Out For The Coward


Watch out for the coward
when he finds his way to you
He’ll try to creep in in the night time
His foul whispers ringing true
Watch out for the coward
Don’t let hem in
For he’ll take and burn what
you were supposed to win

He will take take all your power
And your will live in a place of fear
He’ll build a wall to keep the world out
And all hope will disappear
Watch out for the coward
Don’t let hem in
For he’ll take and burn what
You were going to win

Watch out for the coward
Don’t let hem win
Stare him down and

Don’t give in